Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Eko lisnati sibirski kelj
  • Eko lisnati sibirski kelj
  • Eko lisnati sibirski kelj
  • Eko lisnati sibirski kelj

Eko lisnati sibirski kelj

Cijena
2,12 €
Šifra oglasa: 24168670

Osnovne informacije

Lokacija
Bjelovarsko-bilogorska

Opis oglasa

Lisnati sibirski kelj proizvodimo na našem imanju u srcu Bilogore iz 6. generacije vlastitog ekološkog sjemena. Naš OPG proizvodi na 4,5 hektara preko 60 vrsta povrća, ljekovitog bilja i žitarica. Pod nadzorom je Bio inspekta iz Osijeka.
Minimalna narudžba je 1 kg, paket šaljemo poštom ili tiskom, a troškove dostave snosi kupac.
Za veće količine moguća je dostava u Bjelovaru, Koprivnici, Ludbregu, Varaždinu i Zagrebu.
Pogledajte naše ostale oglase za čičoku, kukuruzno i pirovo brašno, ashwagandhu, rikolu, tikvu turkinju i dr.

Lisnati sibirski kelj dvogodišnja je zeljasta biljka koja sadrži izniman broj različitih antioksidansa i antikancerogenih tvari, najveću količinu lutena izmjerenih u povrću te je odličan izvor vitamina A jer sadrži više beta karotena od primjerice kod nas dobro poznatog špinata. Antikancerogeni indoli koji se nalaze u kelju pomažu regulaciju estrogena i stoga je poznato kako je kelj prirodni zaštitnik organizma od raznih bolesti. Fitonutrijenti, kojima je lisnati kelj bogat, djeluju kao antioksidansi sprečavajući slobodne radikale da oštećuju ćelije DNK i molekule kolesterola, što ima značajnu ulogu u detoksikaciji organizma. Velik izvor vitamina C nalazi se upravo u lisnatom kelju. Vitamin C sprečava oksidaciju kolesterola, sprečavajući ga da se zalijepi za zidove arterija.
Svježi sok koristan je za osobe sa želučanim tegobama i kod slabe pokretljivosti crijeva. Lisnati kelj štiti oči od različitih degeneracija, pomaže kod održavanja zdravih kostiju, te se preporuča osobama s visokim krvnim tlakom. Blagotvorno utječe na smanjenje tegoba kod astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa i značajno pojačava imuni sistem i vitalnu energiju.
S obzirom da 100 grama kelja sadrži samo 33 kalorije, a ujedno obilje vitamina i minerala, kelj se s pravom može svrstati u super - hranu i kao takav postaje idealna namirnica za osobe koje paze na svoje zdravlje ili žele dovesti u red svoje kilograme.
Zbog svega navedenog kelj predstavlja izuzetno važan dio ishrane ljudi, nezamjenjiv radi velike hranljive vrijednosti. U svježem obliku možemo ga koristiti za pripremu salata, osvježavajućih zelenih sokova ili kašica, u kuhanom obliku za različite umake ili juhe poput blitve i špinata. Možete ga isprobati i u kombinaciji sa voćem za pripremu energetskog napitka, a potrebno vam je samo par listova kelja i malo sezonskog voća. Pomiješajte ih u blenderu s malo vode i imate sve kako bi uspješno započeli novi dan!

Popečci od lisnatog kelja
Za 12 popečaka:
300 g lisnatog kelja odvojenog od peteljke,
100 g luka
2 jaja ili malo ulja
žitarice (samljevene zobene pahuljice, brašno, pšenične klice i sl.)
začini: češnjak, papar, shoyu umak, crvena paprika, sol i sl.

Postupak: očišćeni kelj kratko prokuhamo u slanoj vodi, dobro ocijedimo i usitnimo. Dodamo sitno nasjeckani luk, jaja (ili ulje), začine po želji i žitarice. (za povezivanje u količini koja je potrebna da se popečci mogu oblikovati). Najbolje je ostaviti da smjesa odstoji par sati. Što je smjesa mekša, to će popečci biti ukusniji. Oblikovati popečke i peći na tavi na malo ulja.
Umjesto žitarica možete koristiti i suhe sojine ljuskice koje ste kratko samljeli u mlincu za kavu. Ovaj osnovni recept može se obogaćivati dodatkom različitog povrća (naribana mrkva, gljive i sl.), začina, žitarica (kuhana heljdina kaša, različite vrste brašna i sl.) ili mahunarki (grah, sojine ljuskice i sl.). Eksperimentirajte i uživajte u različitim okusima!

Kelj na kineski

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
500 g lisnatog kelja
4 mrkve
2 manje glavice luka
2 korijena peršina ili 1 korijen celera
200 g suhih otkoštenih šljiva
žlica maslinovog ulja
žlica shoyu umaka
mali komadić đumbira
kurkuma

Postupak: mekani dio lista kelja odvojiti od stabiljke i narezati na trakice. Očistiti mrkvu i peršin/celer, te na grubo naribati na krupne rezance ili tanke kolutiće. Prethodno namočene šljive narezati na 4 dijela. U wok staviti pirjati nasjeckani luk na malo maslinovog ulja. Dodati mrkvu, peršin/celer i dinstati u malo vode u koju je stavljen shoyu umak. Dodati kelj, šljive i začine. Dodati đumbir izdrobljen u drobilici za češnjak ili narezan na sitne komadiće. Kuhati poklopljeno još 5 minuta. Kada se kelj popario i omekšao, a korjenasto povrće napola skuhalo (mora biti hrskavo), ugasite vatru. Poslužite još toplo uz rižu sa šafranom, kuhanu na pari kojoj se shoyu umak dodaje po želji.

joza2048

Svi oglasi ovog oglašivača
Oglas objavljen
20.03.2018. u 09:43
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1322 puta

joza2048

Svi oglasi ovog oglašivača