Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • VLAK U SNIJEGU - FILM / Mate Relja

VLAK U SNIJEGU - FILM / Mate Relja

Cijena
14,95 €
Šifra oglasa: 30554099

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

"VLAK U SNIJEGU" (1976.) redatelja Mate Relje jedan je od najuspjelijih i najgledanijih hrvatskih dječjih filmova jugoslavenskog razdoblja koji je, poput mnogih hrvatskih dječjih filmskih klasika, nastao prema književnom predlošku, istoimenom romanu Mate Lovraka.

Hrvatski je dječji film oduvijek bio u čvrstoj vezi s hrvatskom dječjom književnošću, tako da se praksa filmske ekranizacije književnih djela nastavlja i u suvremenoj hrvatskoj kinematografiji, primjerice s popularnim filmovima o Koku, naslovnom junaku romana Ivana Kušana, ili pak s najrecentnijim nagrađivanim kanadsko-hrvatskim animiranim filmom "Ježeva kućica" prema legendarnoj poemi Branka Ćopića.

"VLAK U SNIJEGU" nije jedini Lovrakov roman koji je doživio svoju filmsku ekranizaciju; "Družba Pere Kvržice" (1970) redatelja Vladislava Tadeja još je jedna uspješna ekranizacija Lovrakova djela koja je prethodila Reljinom filmu, a koja sadrži prepoznatljive elemente dječjeg filma, poput pustolovina, dječjeg zajedništva, ali i izraženu društvenu komponentu – prikaza života na selu i seoske djece kao protagonista – karakterističnu za socrealističku filmsku poetiku.

Radnja "VLAKA U SNIJEGU" odvija se 1935. godine. Nakon uvodne sekvence s vlakom zaglavljenim u snijegu, Ljuban (Slavko Štimac) nas svojim pripovijedanjem retrospektivno uvodi u život na selu i događaje koji su prethodili situaciji s vlakom, čime se uokviruje kompozicija filma.

Razredna dinamika i život djece na selu prožeti su idejom zajedništva (“Svi za jednog, jedan za sve!”) koja posebno dolazi do izražaja prilikom osnivanja razredne zadruge simbolično nazvane “Sloga” i izbora njezinog domaćina, Ljubana. Iako su ponešto istaknutiji likovi Ljuban, Draga i Pero, jednako je važan dječji kolektiv koji se slavi i u dječjim pjesmama i pastoralno-lirskom glazbom što ih je za film skladao Arsen Dedić.

Nakon što je Ljuban izabran kao domaćin zadruge, učitelj odluči odvesti učenike u grad gdje je tiskara u kojoj nastaje školski list Smilje. Djeca uživaju u razgledavanju grada, pri čemu se u filmu vjerno dočarava atmosfera u Zagrebu tridesetih godina 20. stoljeća, a kao posebna atrakcija ističe se posjet djece zoološkom vrtu. Prate se dogodovštine i nestašluci djece, njihove međusobne interakcije i njihove interakcije s njima nepoznatom okolinom, to jest (odraslim) građanima Zagreba.

Kao što izlet ima svrhu učenja o tiskari i o gradu, tako film "VLAK U SNIJEGU" ispunjava svoju pomno doziranu didaktičnu funkciju učenja o prijateljstvu, razumijevanju i slozi prijeko potrebnima da bi se ostvario konačni cilj – nepredviđeni samostalni povratak djece u selo nakon što se učitelj razboli. Na putu u selo Ljuban se suočava s nesuglasicama u svojoj zadruzi i s Draginom bolešću, i to sve u vlaku zaglavljenom u snijegu, a problem se rješava zajedničkim snagama, kako sugerira pjesma “Kad se male ruke slože“. odvija se 1935. godine. Nakon uvodne sekvence s vlakom zaglavljenim u snijegu, Ljuban (Slavko Štimac) nas svojim pripovijedanjem retrospektivno uvodi u život na selu i događaje koji su prethodili situaciji s vlakom, čime se uokviruje kompozicija filma.

Izdavač: "CROATIA FILM" Zagreb, 1976. god. Trajanje filma: 85 min. Scenarij i režija: Mate Relja. Glazba: Arsen Dedić. Glumci u filmu (uloge):
Slavko Štimac, Željko Malčić, Gordana Inkret, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis, Branko Matić, Vlado Bačić, Vojkan Pavlović i dr.

E-mail: truta.srecko@gmail.com

DOSTAVA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Fortunato1

Oglas objavljen
17.01.2024. u 20:49
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1087 puta

Fortunato1

Povezani oglasi