Ovaj oglas je neaktivan.
Pronjuškaj slične oglase.
Osnovne informacije
- Lokacija
- Požeško-slavonska, Pleternica, Pleternica
- Vrsta
- ostalo
- Cijena se odnosi na
- komad
Opis oglasa
10 komada zračni gomoljčića-
kineski jam. Biljka Dioscorea batatas L., Dioscorea oppositifolia, u kineskoj se medicini prije svega koristila za liječenje upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritisa i drugih želučanih tegoba).
Iako raste kao penjačica, može doseći i tri metra u visinu. Rabi se samo gomolj, čvrst korijen koji može biti težak i do dva kilograma i na presjeku je bijele boje.
Gomolji sadrže oko 20 posto škroba, 75 posto vode, vitamine B1, B2, B6, vitamin C i mnoge korisne minerale.
Zbog velike količine vitamina B6 jam je preventivna zaštita kod krvožilnih bolesti i pomaže u stabilizaciji glukoze u krvi i kontroli težine, djeluje kod oporavka nakon srčanog udara jer učvršćuje krvne žile.
Zbog velike količine kalija izuzetno je značajan pri regulaciji krvnog tlaka. Ugljikohidrati i dijetalna vlakna iz jama održavaju osjećaj sitosti, a ujedno usporavaju metabolizam šećera, što je važno u prehrani dijabetičara. Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega, a posebno na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa).
Već 150 grama jama zadovoljava oko 24 posto dnevne potrebe za vitaminom B6.
U istoj količini gomolja ima 940 mg kalija, 0.6 mg magnezija, 0,25 mg bakra, 18 mg vitamina C i 5,5 g vlakana. Čaj od jama jača imunitet, a zbog velike količine sluzi olakšava iskašljavanje.
Od ožujka do travnja vrijeme da se posiju zračne gomoljčiće. Naravno, ne na otvoreno, već u grijanom i zaštićenom prostoru.
Na otvoreno se jam može saditi u svibnju. Kako je biljka penjačica, može narasti i do tri metra u visinu, uz nju obavezno treba staviti potporanj po kojem će se penjati. Uzgaja se u loncima, žljebovima, bazenima, vrećama i slično.
Iz zračnih gomoljčića izrast će nove biljke
Berba gomolja u našim uvjetima je u listopadu i studenom.
Gomolj je na presjeku bijele boje, a može biti težak do dva kilograma te dug i 1,5 metar. Koristiti se može svježi, narezan na kolute, kuhan, pečen, pržen, možete ga pripremiti kao pire, ribati umjesto parmezana na tijesto, posušenog dodati juhama ili jogurtu. Okus mu je između okusa krumpira i batata.
U 150 g jama ima 25 posto dnevne potreba za vitaminom B6, koji je odgovoran za jačanje krvnih stijenki, a pomaže i kod tegoba vezanih uz šećernu bolest. Kad gomolj počnete koristiti, nekoliko dana možete ga čuvati u hladnjaku, na temperaturi od 4 do 6 Celzijevih stupnjeva
kineski jam. Biljka Dioscorea batatas L., Dioscorea oppositifolia, u kineskoj se medicini prije svega koristila za liječenje upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritisa i drugih želučanih tegoba).
Iako raste kao penjačica, može doseći i tri metra u visinu. Rabi se samo gomolj, čvrst korijen koji može biti težak i do dva kilograma i na presjeku je bijele boje.
Gomolji sadrže oko 20 posto škroba, 75 posto vode, vitamine B1, B2, B6, vitamin C i mnoge korisne minerale.
Zbog velike količine vitamina B6 jam je preventivna zaštita kod krvožilnih bolesti i pomaže u stabilizaciji glukoze u krvi i kontroli težine, djeluje kod oporavka nakon srčanog udara jer učvršćuje krvne žile.
Zbog velike količine kalija izuzetno je značajan pri regulaciji krvnog tlaka. Ugljikohidrati i dijetalna vlakna iz jama održavaju osjećaj sitosti, a ujedno usporavaju metabolizam šećera, što je važno u prehrani dijabetičara. Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega, a posebno na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa).
Već 150 grama jama zadovoljava oko 24 posto dnevne potrebe za vitaminom B6.
U istoj količini gomolja ima 940 mg kalija, 0.6 mg magnezija, 0,25 mg bakra, 18 mg vitamina C i 5,5 g vlakana. Čaj od jama jača imunitet, a zbog velike količine sluzi olakšava iskašljavanje.
Od ožujka do travnja vrijeme da se posiju zračne gomoljčiće. Naravno, ne na otvoreno, već u grijanom i zaštićenom prostoru.
Na otvoreno se jam može saditi u svibnju. Kako je biljka penjačica, može narasti i do tri metra u visinu, uz nju obavezno treba staviti potporanj po kojem će se penjati. Uzgaja se u loncima, žljebovima, bazenima, vrećama i slično.
Iz zračnih gomoljčića izrast će nove biljke
Berba gomolja u našim uvjetima je u listopadu i studenom.
Gomolj je na presjeku bijele boje, a može biti težak do dva kilograma te dug i 1,5 metar. Koristiti se može svježi, narezan na kolute, kuhan, pečen, pržen, možete ga pripremiti kao pire, ribati umjesto parmezana na tijesto, posušenog dodati juhama ili jogurtu. Okus mu je između okusa krumpira i batata.
U 150 g jama ima 25 posto dnevne potreba za vitaminom B6, koji je odgovoran za jačanje krvnih stijenki, a pomaže i kod tegoba vezanih uz šećernu bolest. Kad gomolj počnete koristiti, nekoliko dana možete ga čuvati u hladnjaku, na temperaturi od 4 do 6 Celzijevih stupnjeva
Karta
Napomena: Prikazana je približna lokacija
- Oglas objavljen
- 13.04.2025. u 12:20
- Do isteka još
- oglas istekao
- Oglas prikazan
- 462 puta





