• CRNA DALIJA, James Ellroy
  • Nemoj propustiti priliku!

CRNA DALIJA, James Ellroy

Cijena
23,85 €
Šifra oglasa: 43437799

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Jezik
Hrvatski
Stanje
novo

Opis oglasa

James Ellroy, legenda američkog noir krimića, svjetsku je slavu stekao zaplećući svoje priče oko stvarnih zločina počinjenih četrdesetih i pedesetih godina u L. A.-u. Središnje je djelo njegova opusa tetralogija «LA. Kvartet» koji čine "CRNA DALIJA", "Veliko ništavilo", "L.A. Povjerljivo" i "Bijeli Jazz".Smatra se najvećim majstorom prikazivanja društvenih problema od svih pisaca krimića a zasluge mu pripisuju i zbog uvjerljivosti njegovih likova detektiva. Njegove se knjige cijene i zbog crnog humora kojim teše američku autokraciju ali ga prati i pesimističan pogled na svijet zbog često ga često nazivaju "Demonskim psom američke krimi priče". U dobi od trideset godina napisao je i objavio svoj prvi roman. Njegove su knjige doživjele i filmske ekranizacije od kojih je najpoznatija "L.A. povjerljivo" iz 1997. u režiji Curtisa Hansona.

James Ellroy proživio je teško djetinjstvo ispunjeno nedaćama. Nakon razvoda svojih roditelja godine 1954. god. seli se u El Monte (siromašni dio Los Angelesa) gdje 1958. god. prisustvuje ubojstvu svoje majke. Nakon toga seli ocu u Fairfax, međutim 1965. godine umire mu i otac.
U godinama koje sljede Ellroy je prepušten sam sebi te biva izbačen iz škole i upada u nevolje s alkoholom i drogama, često kao beskućnik spavajući po parkovima. Nakon što se nekoliko puta sukobio sa zakonom, radi čega je i odslužio poneku godinu zatvora, te nakon što se nekoliko puta razbolio od upale pluča i opasno ugrozio zdravlje zloupotrebom droge i alkohola, Ellroy se priključuju Anonimnim alkoholičarima, prestaje s alkoholom i drogama, te pronalazi stalni posao.

Mjesto radnje: Los Angeles, 1947. godina Tog hladnog siječanjskog jutra, 15. u mjesecu, pronađeno je izmasakrirano tijelo nepoznate lijepe mlade žene kojoj će zbog imidža fatalne zavodnice u crnoj haljini novinari nadjenuti ime "CRNA DALIJA". U sveopću potjeru za ubojicom uključit će se, premještajem u Odjel za umorstva, dva bivša boksača, prijatelji Bucky Bleichert i Lee Blanchard. Tipovi su potpuno suprotnih karaktera, u boksačkom srazu upriličenom zbog političkih i financijskih interesa nazvani Vatra i Led, a njihove životne priče sjedinjuju posao, žene i kriminal. I jedan i drugi su beskompromisni borci i tragači za istinom, no ne bez mana i slabosti, pali anđeli, sklone alkoholu i ostalim ljudskim porocima. Obojica će, slijedeći svoje ljubomorno čuvane tragove zločina, biti uvučeni u tajni život Crne Dalije i ubrzo zatim postati opsjednuti, kako žrtvom tako i njezinom tajanstvenom dvojnicom. To će postati opsesija koja će ih silaznom spiralom njihovih osobnih trauma odvući u zonu potpunog pomračenja uma. Svjetsku slavu James Ellroy, legenda američkog noir krimića, stekao je zaplećući svoje priče oko stvarnih zločina počinjenih četrdesetih i pedesetih godina upravo u Los Angelesu. Središnje je djelo njegova opusa tetralogija "L.A. kvartet" koji čine "CRNA DALIJA", "Veliko ništavilo", "L.A. Povjerljivo" i "Bijeli Jazz" (prva tri romana već su objavljena u nakladi Algoritma, a "Bijeli Jazz" slijedi ponovno objavljivanje "CRNE DALIJE").

Ellroy je originalnim narativnim stilom kratkih rečenica punim autentičnog kalifornijskog kolorita oživio svijet za koji su mnogi mislili da je nestao s Raymondom Chandlerom. Ellroy je, usprkos vidljivu utjecaju svoga uzora u nekim ranijim romanima, kasnije uspio pronaći svoj izvorni glas i njime opčiniti i čitatelje i kritiku. O velikoj popularnosti Ellroyeva "L.A.kvarteta" svjedoči i višestruko nagrađena filmska adaptacija djela "L.A. povjerljivo", te činjenica da su na filmskom platnu u režiji Briana De Palme ženske likove u "CRNOJ DALIJI" utjeloviti filmske ikone današnjice Scarlett Johansson i Hilary Swank. U hrvatskom prijevodu Damira Kovačića, koji je baš pogodio autorovu žicu, i uz ilustraciju Igora Kordeja.

Izdavač: "ALGORITAM" Zagreb, broširano, 333 str. Prijevod: Damir Kovačić. Format: 24 x 15,5 cm. Knjiga je potpuno nova. S police knjižare.

E-mail: carlitotruta1609@gmail.com

DOSTAVA KNJIGA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Karlovyvary

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  22232 Zlarin, Šibensko-kninska, Hrvatska
Oglas objavljen
05.10.2024. u 09:29
Do isteka još
Oglas prikazan
78 puta

Karlovyvary

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  22232 Zlarin, Šibensko-kninska, Hrvatska