Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • IVAN MEŠTROVIĆ POVIJEST HRVATA SUVENIR
  • IVAN MEŠTROVIĆ POVIJEST HRVATA SUVENIR

IVAN MEŠTROVIĆ POVIJEST HRVATA SUVENIR

Cijena
80 €

+ zaštita kupca 3,20 €

+ dostava 4,00 €

Kupi uz dostavu od 0,00 €

Putem BOX NOW paketomata

Kupuj uz PayProtect od provjerenih prodavača uz garanciju povrata novca i sigurnu dostavu. Saznaj više

Šifra oglasa: 38488624

Osnovne informacije

Lokacija
Primorsko-goranska, Opatija, Volosko
Stanje
novo

Opis oglasa

SUVENIR POVIJEST HRVATA
IVAN MEŠTROVIĆ

POGLEDAJTE I OSTALE MOJE OGLASE, JER VIŠE PREDMETA JEDNA POŠTARINA.
ŠALJEM PUTEM TISKA I POŠTE.
OSOBNA PRIMOPREDAJA ISTO MOGUĆA-

Skulpturu Povijest Hrvata Ivan Meštrović izradio je 1932. godine, namijenivši je novoj zgradi Starohrvatskog muzeja u Kninu, na tvrđavi, za koju su projekte načinili, 1931. godine, Meštrović, slikar Jozo Kljaković i arhitekt Drago Ibler.

"Sjedeći lik žene odjeven je u stiliziranu narodnu nošnju koja potječe iz Dalmatinske zagore, a pretpostavlja se da njezine portretne karakteristike pripadaju umjetnikovoj majci. Ženski lik u krilu drži masivnu kamenu ploču na kojoj je u glagoljici ispisan naziv djela i utjelovljuje prikaz brižne majke i čuvarice nacionalne baštine i povijesti."
Godine 1934. Povijest Hrvata su po Meštrovićevu sadrenome modelu, u njegovu splitskome atelijeru, u mramoru isklesali kipari Grga Antunac i Dujam Penić, a kamen je prethodno pripremio za rad klesar P. Štambuk. Iste godine mramorna Povijest Hrvata postavljena je u parkovni paviljon kraljevskoga dvora na Dedinju u Beogradu, gdje se i danas nalazi. Skulptura je predstavljena javnosti na izložbi Pola vijeka hrvatske umjetnosti u Zagrebu 1938. – 1939., koju je povodom šezdesete obljetnice svoga osnutka organiziralo Hrvatsko društvo umjetnosti.
Godine 1970. prigodom tristote obljetnice osnutka Sveučilišta u Zagrebu ispred Rektorata postavljen je brončani odljev Povijesti Hrvata.
Godine 1978. sadreni model prenesen je iz Gliptoteke HAZU u prostor Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Godine 1984. u Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu napravljen je brončani odljev Povijesti Hrvata koji je Hrvatska matica iseljenika darovala Hrvatskoj bratskoj zajednici na obljetnicu osnutka, a nalazi se u domu Hrvatske bratske zajednice, u njezinome glavnome uredu u Pittsburghu. Iste godine još jedan brončani odljev skulpture izliven je za Atelijer Meštrović u Zagrebu.

Karta

kaznip

5,0 (1)
Vidi ocjene Svi oglasi ovog oglašivača
Oglas objavljen
29.01.2024. u 09:33
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
482 puta

kaznip

5,0 (1)
Vidi ocjene Svi oglasi ovog oglašivača