Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • VJEKOSLAV BREŠIĆ - crtež olovkom - poznati akademski slikar
  • VJEKOSLAV BREŠIĆ - crtež olovkom - poznati akademski slikar
  • VJEKOSLAV BREŠIĆ - crtež olovkom - poznati akademski slikar

VJEKOSLAV BREŠIĆ - crtež olovkom - poznati akademski slikar

Cijena
119,45 €
Šifra oglasa: 23346388

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Donja Dubrava, Donja Dubrava
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Crtež olovkom poznatog hrvatskog akademskog slikara Vjekoslava Brešića. Uramljeno i ostakljeno. Dimenzije sa okvirom su 33x26cm.

Vjekoslav Brešić rođen je 1926. u Sarajevu gdje mu je otac, dobivši posao u kopnenoj vojsci, došao kao pravnik iz Dubrovnika. Nakon dvije godine obitelj se seli u Tivat, gdje završava niže razrede osnovne škole, dok više polazi u Kotoru. 1940. godine seli se u Split, a godinu dana kasnije dolazi u Zagreb. Čitavog života ostaje povezan s Crnom Gorom, volio se družiti s osobama iz tog kraja – tako je kao mladić crtao u ateljeu kod Andrije Maurovića, koji je bio iz Mua u Boko kotorskoj. Maurović je prepoznao Brešićev talent pa je budući genij ilustracije kod starog majstora polazio sate crtanja.
Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. godine u klasi Jerolima Mišea.
Vjekoslav Brešić široj je javnosti, uglavnom, poznat kao slikar Zagreba, Rovinja, pariških scena i sjevernofrancuske luke Le Havre. No, velik dio njegovog umjetničkog opusa zauzimaju radovi koji ga također karakteriziraju kao vrsnog crtača i ilustratora. Mnogi će se sjetiti njegovih ilustracija koje je Školska knjiga naručivala za popularan časopis Modru lastu i pojedine dječje knjige i udžbenike koje su nastajale u razdoblju od 1957. do 1995. godine
Vjekoslav Brešić umro je 20. ožujka 2012. godine u Zagrebu.

Karta

lem

Svi oglasi ovog oglašivača
Oglas objavljen
29.06.2024. u 15:39
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1758 puta

lem

Svi oglasi ovog oglašivača

Povezani oglasi