• Ukrasna trava 'Morning Light'  pogodan za terase kafiće i vrt prodajem
  • Ukrasna trava 'Morning Light'  pogodan za terase kafiće i vrt prodajem
  • Ukrasna trava 'Morning Light'  pogodan za terase kafiće i vrt prodajem
  • Nemoj propustiti priliku!

Ukrasna trava 'Morning Light' pogodan za terase kafiće i vrt prodajem

Cijena
10 €
Šifra oglasa: 26876682

Osnovne informacije

Lokacija
Zagrebačka, Ivanić-Grad, Donji Šarampov
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

Energetska biljka mora ispuniti nekoliko uvjeta: mora brzo rasti, ne isušivati previše tlo i biti upotrebljiva u razne svrhe. Sve ove uvjete ispunjava miskantus – visoko energetski usjev porijeklom iz tropskih i suptropskih krajeva Azije i Afrike. Mnogi smatraju miskantus (lat. Miscanthus x Gigantheus) gorivom budućnosti. Ovaj je rođak šećerne trske otporan na hladnoću pa daje urod čak i pri niskim temperaturama.

Podsjeća na bambus ili rogoz, raste do četiri metra, a uspijeva i u Srednjoj Europi. Kod nas je poznat i kao kineska trska ili kineski papas trava. Zbog velikih dimenzija, na engleskom je dobio ime elephant grass (slonova trava).

Jeftino grijanje

Miskantus je najučinkovitije, najčišće i najjeftinije gorivo na svijetu. Može se koristiti u obliku sječke ili briketa. Po jednom hektaru biljka daje 20-40 tona uroda koji se koristi najčešće za briketiranje. Biljka se preša u brikete bez ikakvog ljepila i ima izrazito visoku toplotnu energiju. Sadrži samo 15% vlage i pri izgaranju oslobađa 0% ugljičnog monoksida. U Europi već postoje ustanove (dječji vrtići, škole) koje koriste miskantus za jeftino i ekološko grijanje.

Učinkovito bio-gorivo

Miskantus se pokazao kao izuzetan energent. Daje više biomase od bilo kojeg drugog usjeva s izuzetkom šećerne trske, ali se za razliku od nje može uzgajati na širem prostoru. U usporedbi s kukuruzom, prinosi više biomase i više etanola. Tipičan hektar kukuruza daje 19 tona biomase i 1890 galona etanolskog goriva. S druge strane, miskantus proizvodi 40 tona biomase i 8125 galona etanola. Po učinkovitosti nadmašuje uljanu repicu, najrašireniji biljni energent u Europi.

Kod uljane je repice odnos između energije koja se uloži u uzgajanje i dobivene energije je 1:2, a kod miskantusa je fantastičnih 1:15! Po proračunima njemačkih znanstvenika, poljoprivrednik od jednog hektara miskantusa može svake godine dobiti količinu goriva koja odgovara 8.000 litara lož-ulja.

Brojne prednosti miskantusa:

– lako uzgajanje i održavanje
– mala potreba za gnojivom
– ekološka biljka, ne zahtijeva špricanje
– niska potrošnja vode
– neškodljiv za okoliš
– ima nizak ugljični otisak
– nije invazivan
– povećava biodiverzitet
– obnavlja tlo na kojem raste
– ima pristupačnu cijenu

Ciklus rasta

Obrazac miskantusovog rasta ponavlja se svake godine tijekom cijelog njegovog životnog vijeka. Stabljike niču svakog ožujka iz podzemnog kompleksa rizoma, a pretkraj kolovoza dosežu maksimalnu visinu. Usjev se preko zime ostavlja na polju. U to doba lišće pada na tlo reciklirajući hranjive tvari i osiguravajući zaštitni pokrov, koji u proljeće suzbija rast korova.

Krajnji su proizvod svakog ciklusa visoke trske koje sliče bambusovim. Početkom proljeća trske su spremne za žetvu. Može se izrezati na razne dimenzije, prešati u kuglice ili komadiće, a zatim se koristiti kao gorivo. Jedno polje miskantusa omogućuje žetvu svake godine u trajanju između 10 i 25 godina. Usjevi se mogu prerađivati uz pomoć postojeće poljoprivredne mašinerije, ali je u pripremi i nova specijalizirana oprema za preradu ove biljke.

Prihvaćen i u Europi

U Europskoj se Uniji miskantus koristi kao jeftino grijanje i izvor biogoriva poput etanola. Do 2050. bi mogao zadovoljavati 12 posto energetskih potreba u Europskoj Uniji. Osim za proizvodnju obnovljive energije, miskantus može poslužiti u mnoge druge svrhe. Od ove je trske moguće napraviti kvalitetnu izolaciju ili krov kao i vrstu plastike. Već postoje volani, branici i naplatci izrađeni od njega.

Pogodan je kao prostirka za konje, stoku i perad i kao sirovina za industrijsku upotrebu bilo koje vrste. Istraživači s bonskog sveučilišta od njega su napravili laki beton. Miskantus je dozvoljen za sadnju u EU

Karta

ukrasnobilje

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 Zagreb, Zagrebačka, Hrvatska
Oglas objavljen
24.10.2024. u 12:35
Do isteka još
Oglas prikazan
2214 puta

ukrasnobilje

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 Zagreb, Zagrebačka, Hrvatska