• DIVLJA ŠPAROGA - sjeme (50x)
  • DIVLJA ŠPAROGA - sjeme (50x)
  • DIVLJA ŠPAROGA - sjeme (50x)
  • Nemoj propustiti priliku!

DIVLJA ŠPAROGA - sjeme (50x)

Cijena
7 €
Šifra oglasa: 7502583

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

Divlja šparoga (Asparagus acutifolius) je grmolika, drvenasta trajnica, vrlo razgranata do 1 metar visoka. Narodni nazivi su Oštrolisna šparoga, Sparožina, Šparog. Stabljike su bridaste, izbijaju iz podzemnih gomoljčića. Starije stabljike su sivkaste i mogu se penjati po drugim biljkama ili drugačijoj podlozi. Glavni ogranci imaju čvrste, trnovite ljuske. Biljka je dvodomna, pa se muški i ženski cvjetovi razvijaju na posebnim jedinkama. Cvjeta od travnja do lipnja, cvjetovi su maleni, dugi oko 3 mm, žućkastozeleni i mirisni. Plod je bobica, u zrelom stadiju s crnim ovojem, koja ima 1-2 tvrde sjemenke.

Rasprostranjena je na području Mediterana, u šumama, u sklopu makije, uz suhozide i stare zidove, po kamenjarima i uz šumske putove. Odgovaraju joj poluzasjenjena i vlažna mjesta a može se pronaći do 1200 m nadmorske visine. Mladi izbojci rastu iz podzemnih dijelova biljke svakog proljeća, obično nakon kiša i zatopljenja. Postojanje gomolja biljci omogućava preživljavanje i ponovni brz rast nakon npr. požara. Mladi izbojci se skupljaju i pripremaju za jelo, ali s listanjem i cvjetanjem brzo gube kulinarska svojstva i postaju prilično gorki i nejestivi.

Biljka ima i farmakološka svojstva, posebno diuretičko jer nakon konzumiranja šparoga, mokraća ima vrlo karakterističan miris koji se povezuje s izlučivanjem nekih tvari sadržanih u biljci, a znatno utječe i na snižavanje krvnog tlaka. Od četiriju hrvatskih vrsta samo opisana nije zakonom zaštićena, a i jako se razlikuje od ostalih triju po drvenastoj stabljici i crnim plodovima.

Ponuda:

50 sjemenki - 7 E

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
09.12.2021. u 08:35
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
22510 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska