Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Crni kim (Nigella sativa) - sjeme (sjemenke)
  • Crni kim (Nigella sativa) - sjeme (sjemenke)
  • Crni kim (Nigella sativa) - sjeme (sjemenke)
  • Crni kim (Nigella sativa) - sjeme (sjemenke)

Crni kim (Nigella sativa) - sjeme (sjemenke)

Cijena
2,65 €
Šifra oglasa: 27769258

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Sesvete, Vugrovec Donji
Vrsta
kim

Opis oglasa

Crni kim (Nigella sativa) je cvjetna biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae) porijeklom iz jugozapadne Azije, koja nije u srodstvu sa kimom. Crni kim je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetlo-plave cvjetove. Najviše voli sunčane gredice ali uspijeva i u polusjeni. Raste na svim vrstama tla, dobro podnosi sušu i ne napadaju ju nikakvi štetnici niti bolesti.

U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina kao ljutkasti začin i u medicini. Ukusom podsjeća na sezam i kim. Njegovim sjemenkama se, naročito u azijskim zemljama, posipaju peciva. Tamo je poznat pod imenom "black onion seed". U upotrebi je i ulje dobiveno od sjemenki hladnom destilacijom. Koristi se u liječenju različitih bolesti, kao što su probavne tegobe i nadimanje, oslabljene funkcije jetre, migrena, jača vitalnost organizma, protiv iscrpljenosti i upala. Poboljšava probavu i apetit, pospješuje znojenje i snižava tjelesnu temperaturu. Odstranjuje parazite (gliste), dobar je lijek protiv bakterijiskih, gljivičnih i virusnih oboljenja i krvarenja (epistaksa i hemofilija), te kancerogenih oboljenja. Smanjuje nivo šećera u krvi, diuretik, pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja, regulira hormone rasta, snizuje kolesterola u krvi, liječi upalu nosnih šupljina, suhi kašalj, bronhijalne astme i gripe. Koristi se i kao afrodizijak. Zabranjeno je uzimati ulje osobama s transplatiranim organima (jetra, bubreg, srce), jer povećava imunitet, što može dovesti do odbacivanja presađenih organa.

Sjeme se sije u proljeće direktno na mjesto gdje je predviđeno da će biljka rasti jer presađivanje ne podnosi najbolje. Sijati se može i na jesen jer je sjeme otporno na zimu i niske temperature. Ukoliko se sije u proljeće bilo bi dobro sjeme ostaviti par dana u frižideru kako bi se provela tzv. hladna stratifikacija što ubrzava klijanje.
Jednom zasijan, nakon što ocvate bez problema će se svake godine rasijati sam.


U paketu se nalazi 100 sjemenki crnog kima. Uz sjemenke dobivate i upute za sjetvu i njegu.
Prodajem isključivo višak iz vlastitog uzgoja.


Za sva pitanja, naruđbe, savjete kontaktirajte me na mail: mhlxled@gmail.com ili mobitel: 095 5257 234

Karta

GreenGuardian

Svi oglasi ovog oglašivača
Oglas objavljen
04.03.2024. u 09:05
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1209 puta

GreenGuardian

Svi oglasi ovog oglašivača