• Bersa, DUBROVAČKE SLIKE I PRILIKE
  • Bersa, DUBROVAČKE SLIKE I PRILIKE
  • Bersa, DUBROVAČKE SLIKE I PRILIKE
  • Nemoj propustiti priliku!

Bersa, DUBROVAČKE SLIKE I PRILIKE

Cijena
15 €
Šifra oglasa: 43846241

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Trnje, Trnje
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Josip Bersa, DUBROVAČKE SLIKE I PRILIKE
Nakladnik MATICA HRVATSKA Zagreb 1941
Tvrdi uvez. 299 stranica.

O postanku Dubrovačkih slika i prilika sam pisac kaže: »Već sam davno nakupio obilato gradivo, doista bez reda i određene svrhe, već iz velike ljubavi za onaj krasni svijet. Ja sam ispisivao, što mi se činilo da je važno i zanimljivo, iz danas raštrkanih ili već teško pristupačnih radova, izašlih u časopisima i listovima. Bilježio sam sve, što sam slušao od svjedoka onoga vremena. Tome sam dodavao svoje osobne uspomene, a na kraju poslužio sam se podacima tajnih spisa zadarskog državnog arhiva.«
Tako je nastalo najveće djelo Josipa Berse, koje izlazi sada, gotovo deset godina iza smrti pisca, u izdanju Matice hrvatske, kojoj je pokojni Bersa ovo djelo bio sam namijenio. U Dubrovačkim slikama i prilikama Bersa daje čitava sebe, svoju plemenitu i umjetničku dušu, sliku svoga vlastitog bogatog životnog puta.

Josip Bersa — rođen u Zadru 13. siječnja 1862., umro u Zadru 5. prosinca 1932. — izraziti je predstavnik visoko kulturnog sloja inteligencije Dalmatinske Hrvatske iz prošloga i iz početka ovoga stoljeća. On je izražaj stvaralačke okoline, odgojene u plemenitoj predaji staroga hrvatskog grada, obogaćenoj humanističkom obrazovanošću, okoline, iz koje je nikao i koja je pogodovala pojavi i razvoju njegove potpune i skladne osobnosti, pune plemenitog shvaćanja poziva kulturnog radnika.
Otac mu bješe ugledni pravnik, stric Antun pjesnik i pisac tršćanske lokalne povijesti, braća Blagoje i Vladimir zaslužni i priznati hrvatski skladatelji, a brat Bruno kipar i pisac.
Josip Bersa je pjesnik i arheolog. Prvi se put javlja 1884. u drubrovačkom Slovincu, a 1891. objavljuje u Zadru Pjesme, među kojima su najuspjelije »Morske elegije«. Zanosi se antikom i morem, u kojemu traži i nalazi izvor nadahnuća. Josip Bersa je pjesnik mora, koji od hrvatskih pjesnika među prvima uzima more kao predmet za širu pjesničku obradbu. Godine 1902. izlaze Bersini Sonetti zaratini (pod pseudonimom Lorenzo Travasini), kojima u zadarskom narječju ironički i duhovito crta život zadarskih malograđana. Pisao je i pripovijesti, koje izdaje zajedno s Markom Carem pod naslovom S mora i primorja (Zadar 1896.). Tu je značajan »Gospar Gjivo«, gdje u portretu originalnog vlastelina daje obrise lika starog Dubrovnika, koji nestaje. U duši pjesnika već se bila rodila ideja Dubrovačkih slika i prilika.

Postoji mogućnost preuzimanja knjige u širem centru Zagreba. Za slanje Tiskom poštarinu plaća kupac.
Pogledajte i ostale moje oglase, pa iskombinirajte narudžbu o jednom putnom trošku.

(128)

Karta

mestrovic2020

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska
Oglas objavljen
23.09.2024. u 18:20
Do isteka još
Oglas prikazan
41 puta

mestrovic2020

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska