Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • VICKO KRSTULOVIĆ - MEMOARI JUGOSLAVENSKOG REVOLUCIONARA 1

VICKO KRSTULOVIĆ - MEMOARI JUGOSLAVENSKOG REVOLUCIONARA 1

Cijena
23,89 €

+ zaštita kupca 1,69 €

+ dostava 4,00 €

Kupi uz dostavu od 0,00 €

Putem BOX NOW paketomata

Kupuj uz PayProtect od provjerenih prodavača uz garanciju povrata novca i sigurnu dostavu. Saznaj više

Šifra oglasa: 36391482

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Stenjevec, Špansko
Stanje
novo
Interna šifra
BALX2

Opis oglasa

Godina izdanja 2012
Broj stranica 461
Uvez Meki uvez
Naziv knjige Vicko Krstulović - Memoari Jugoslavenskog Revolucionara 1
Biblioteka Buybook, Sarajevo

Memoari jednog od značajnijih aktera jugoslavenske revolucije, vođe dalmatinskih partizana koji je prošao pakao Sutjeske i Neretve, gdje je odigrao glavnu ulogu u spašavanju ranjenika. Među ostalim, memoari obuhvaćaju zapise o formiranju ratne mornarice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Hrvatske, obrani Dalmacije i Visa, bijegu u El Shatt, oslobođenju Beograda, formiranju Narodne Vlade Hrvatske i doprinosu naroda Dalmacije slobodi Jugoslavije. Na kraju knjige nalazi se dodatak, tekst o dekapitaciji Dalmacije, fotografije i indeks imena.

VICKO KRSTULOVIĆ (Split 1905-1988) pripadao je autentičnim evropskim komunistima XX vijeka - potekao je iz težačke i radničke splitske porodice, bio je član KPJ-SKJ sa najdužim stažom, od 1922. godine. Jedan je od sekretara SKOJ-a, i na Titov zahtjev sekretar Pokrajinskog komiteta KPH za Dalmaciju od 1939. Kuća porodice Krstulović u Splitu između dva svjetska rata bila je stjecište svih istaknutih jugoslavenskih revolucionera. U narodnooslobodilačkoj borbi 1941-1945. Vicko Krstulović je izrastao u legendarnog komandanta dalmatinskih partizana koji su se borili protiv italijanskih fašista, njemačkih nacista, četnika i ustaša. Sa suprugom Lucijom i maloljetnom djecom Maksimom, Natašom i Viborgom, prošao je kroz pakao Neretve i Sutjeske. Odigrao je ključnu ulogu u spašavanju ranjenika na Neretvi, i u strateški presudnom oslobađanju dalmatinskih otoka i Visa koji je postao most sa savezničkim snagama. I pored ogromnog doprinosa i žrtava, istina o borbi dalmatinskih partizana je ostala skrivena od jugoslavenske javnosti. Iako je Vicko pripadao vrhu jugoslavenskog komunističkog pokreta nije podlegao autoritetu kulta ličnosti i vrlo rano, već u toku rata, suočio se i sukobio sa pojavama staljinizma i nacionalizma – klicama budućeg raspada Jugoslavije. Od početka šezdesetih godina potisnut je iz javnog života Jugoslavije zbog kritičkog stava prema politici partijskih lidera, a njegovo zalaganje za Jadransku orijentaciju Jugoslavije nije naišlo na razumijevanje u birokratiziranoj jugoslavenskoj vlasti.

Memoari Vicka Krstulovića čekali su na objavljivanje pune tri decenije. Za života, Vicko nije pristajao na kompromise kojima bi njegovo kazivanje bilo cenzurirano, a tome su ostali dosljedni priređivač ovog izdanja memoara i izdavači MOSTART iz Beograda i BUYBOOK iz Sarajeva - Zagreba.

Prvo objavljivanje memoara jednog od najznačajnijih aktera jugoslavenske revolucije predstavlja kariku koja je nedostajala u zvaničnoj historiografiji SFRJ, ali koja je toliko potrebna i u današnje vrijeme kad se historija prekraja i rehabilitiraju nosioci ideja nacionalističke mržnje svih boja.

Karta

ZUZI obrt za trgovinu i uslužne djelatnosti

5,0 (113)
Vidi ocjene Svi oglasi ove trgovine
Oglas objavljen
03.01.2022. u 22:39
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
338 puta

ZUZI obrt za trgovinu i uslužne djelatnosti

5,0 (113)
Vidi ocjene Svi oglasi ove trgovine