• Mikijev zabavnik komplet 10 brojeva 812-834 – Walt Disney
  • Nemoj propustiti priliku!

Mikijev zabavnik komplet 10 brojeva 812-834 – Walt Disney

Cijena
22 €
Šifra oglasa: 44143238

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Gornji grad / Centar
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Mikijev zabavnik komplet 10 brojeva 812-834 – Walt Disney
brojevi u kompletu:812, 818, 819, 826, 827, 829, 831, 832, 833, 834
Stanje proizvoda: lijepo očuvano – pisano u nekima. Sve stranice na broju.

Format 23 × 16 cm
Autor Walt Disney
Izdavač Politikin zabavnik
Mjesto izdanja Beograd
Godina 1990
Broj stranica 47×10
Uvez Meki


Mikijev Zabavnik bio je jugoslovenski strip-časopisa koji je izlazio sedmično, namijenjen prvenstveno djeci (ali su ga nerijetko čitali i odrasli). Zanimljiva je i činjenica da je ogroman broj sarajevskih jalijaša, pored Zagora i Bleka, najviše čitao Mikijev Zabavnik. Zabavnik je bio sačinjen od Disneyevih stripova, a bilo je i dosta zanimljivih članaka, umnih igrica, slagalica i poklona.

14. oktobra 1974. srbijanska izdavačka kuća Politika pokrenula je časopis koji je izlazio na srpsko-hrvatskom jeziku, na ćirilici, a sa brojem 154, koji je izašao 19. septembra 1977. Zabavnik počinje da izlazi paralelno i na latiničnom pismu. U januaru 1978., sa brojem 169, u suradnji sa izdavačkom kućom Delo, Zabavnik izlazi i na slovenačkom (posljednje slovenačko izdanje bio je broj 955, iz februara 1993. Izlazio je jednom sedmično, prvo ponedjeljkom, a kasnije srijedom. Nakon verzije na slovenačkom, uslijedile su i hrvatskom i makedonskom jeziku.

U početku su, na jeftinom papiru sa svega nekoliko osnovnih boja, izdavani stripovi o Mikiju, Paji Patku, Šilji i ostaloj kompaniji, da bi se u zadnjim godinama Jugoslavije naglo povećao kvalitet papira i štampe te je ispao sasvim zgodan časopis. Također, Mikijev Zabavnik je bio i jedan od prvih časopisa za djecu u bivšoj Jugoslaviji koji je uveo i poklone – od igračaka, sličica, preslikača za majice, pa nadalje. Također, tu su uvijek bila i pisma čitalaca i nagradne igre.

Na samom početku, u Zabavniku su izlazile odlične epizode stripova o Mikiju Mausu (veliki broj ih je nastao još prije Drugog svjetskog rata, čak su objavljene i neke epizode koje su bile cenzurisane za vrijeme Kraljevine Jugoslavije) i Paji Patku. Početkom 80-ih, nedostatak tinte rezultira crno-bijelom verzijom Mikijevog Zabavnika, sa nekoliko centralnih stranica u boji. Zabavnik svoj vrhunac doživljava krajem 80-ih godina prošlog stoljeća i početkom 90-ih. Sa izbijanjem rata prestaje sa objavljivanjem van Srbije te, usljed sankcija, gubi i na kvalitetu štampe i izboru epizoda. Doduše, i autorima stripova bilo je nemoguće decenijama izmišljati nove i nove i uvijek zanimljive epizode Mikija, Šilje, Paje, Baje, Proke, Belke, Horacija, Buldoga, Hijavate i svih ostalih.

Karta

knjigicesg

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  31000 Osijek, Osječko-baranjska, Hrvatska
Oglas objavljen
15.06.2024. u 14:58
Do isteka još
Oglas prikazan
14 puta

knjigicesg

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  31000 Osijek, Osječko-baranjska, Hrvatska