Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • sjemenke bundeva
  • sjemenke bundeva
  • sjemenke bundeva
  • sjemenke bundeva
  • sjemenke bundeva
  • sjemenke bundeva
  • sjemenke bundeva
  • sjemenke bundeva

sjemenke bundeva

Cijena
0,66 €
Šifra oglasa: 6358674

Osnovne informacije

Lokacija
Varaždinska

Opis oglasa

Slatke egzotične vrste bundeva uzgojene bez pesticida preporučljive za prehranu beba i odraslih ljudi. Tikvice su mješavina četiriju egzotičnih vrsta.
Informacije i narudžbe na 099 787 9584 ili mailom.
Prodaja po 5 kn/ 10 sjemenki.
Moguća dostava u dogovoreni dan u tjednu na području Zagreba, Koprivnice i Varaždina.

HRANJIVA TVAR FUNKCIJE
prehrambena vlakna potiču pravilan rad crijeva, pomažu pri održavanju normalne razine kolesterola i šećera u krvi, sprječavaju nakupljanje neželjenih kilograma
omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u tijelu, sprječavaju prekomjerno zgrušavanje krvi, održavaju fluidnost staničnih membrana
triptofan pomaže u reguliranju apetita, podiže raspoloženje, omogućuje bolji san
vitamin A čuva i poboljšava vid, pomaže u borbi protiv virusnih infekcija
karotenoidi (beta- karoten, alfa-karoten, betakriptoksantin, lutein/zeaksantin, likopen) štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala, izvori su vitamina A, poboljšavaju rad imunosnog sustava, zdravlje očiju i pluća
folna kiselina (folat) pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i sprječava anemiju, potiče proizvodnju stanica, posebno kožnih, omogućava živcima da normalno funkcioniraju
tiamin (B1) održava energetske zalihe, koordinira živčanu i mišićnu aktivnost, pomaže pravilan rad srca
niacin (B3) stabilizira razinu šećera u krvi, pomaže u snižavanju razine kolesterola i tijelu u preradi masti
pantotenska kiselina (B5) pomaže u pretvaranju ugljikohidrata i masti u iskoristivu energiju i da se nosimo sa stresom, tako što podržava rad nadbubrežne žlijezde, osigurava odgovarajuću proizvodnju zdravih masti u stanicama
vitamin B6 pridonosi zdravlju živčanog sustava, potiče pravilnu razgradnju šećera i škroba
vitamin C štiti stanice od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala, obnavlja zalihe vitamina E, poboljšava apsorpciju željeza, smanjuje opasnost od raka
mineral kalcij održava zdrave i jake kosti, pomaže pravilnu funkciju živaca i mišića te pri zgrušavanju krvi
mineral magnezij opušta živce i mišiće, gradi i jača kosti, pomaže nesmetanu cirkulaciju
mineral mangan štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala, održava jake i zdrave kosti, normalnu razinu šećera u krvi i tijelu da sintetizira kolesterol, potiče optimalnu funkciju štitnjače, održava zdravlje živaca
mineral bakar smanjuje oštećenja tkiva uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala, održava zdravlje kostiju i vezivnog tkiva, pomaže normalnu funkciju štitne žlijezde, pomaže pri iskorištavanju željeza, štiti mijelinsku ovojnicu koja obavija živce
mineral kalij pomaže pravilnu funkciju mišića i živaca, smanjuje opasnost od visokoga

Bundeva na tvom stolu

Tvrtko Šakota, chef kuhinje veganskog restorana Nova otkrio je male tajne pripremanja bundeve
Bundeva s pravom zaslužuje titulu kraljice jeseni
Novinarska ekipa zdravekrave je posjetila veganski restoran Nova u Ilici 72, razgovarala s glavnim chefom kuhinje Tvrtkom Šakotom koji je ispričao kakvi se sve specijaliteti mogu napraviti od bundeve i otkrio male gastro tajne prilikom pripremanja ove ukusne namirnice
Bundeva ili buča je većini ljudi poznata kao ukras koji dolazi s kasnim ljetom i početkom jeseni, no sve je više onih koji je uvrštavaju na svoj jelovnik. Nije ni čudo, jer bundeva je izuzetno ukusna, ali i hranjiva namirnica koja se lako čuva. Bundeva sadrži vrlo malo kalorija, svega oko 28 kcal na 100g, što je čini idealnom dijetnom namirnicom.
Vrste bundeva
Postoje mnogobrojne vrste bundeva: argenta - bundeva slatkog mesa, zagasito narančaste boje i kruškolikog oblika koja je vrlo omiljena kod male djece, hokaido- rijetka i vrlo tražena bundeva jarko narančaste kore i narančastog mesa, napolitana - stara talijanska sorta tikvi koja se koristi za slatke kolače i pite, butternut - bundeva svjetlije kore i mesa koja se dugo čuva, turkinja - zimska tikva, kod nas poznata kao stara sorta, odlična za kolače i juhe, itd.
Bundeva izuzetno povoljno djeluje na regulaciju probave, na smetnje kod mokraćnih kanala, a povoljno djeluje i na ten kod djece i odraslih. Znanstveno je dokazano da bundevine sjemenke i ulje pozitivno djeluju na smetnje s prostatom.
Kod žena može ublažiti nedostatak željeza i koristi se kod redukcijskih dijeta. Mogu je jesti svi, a posebno se preporučuje kao pire-kašica za male bebe. Iako je najpoznatija pečena u pećnici može se pripremiti na mnoge druge načine.
www.zdravakrava.hr
Isprobaj ovaj recept Makronovine učiteljice kuhanja Tončike Cukrov:
Sastojci:
• 1 kg bundeve (hokaido, argenta, misirača)
• 3 prstohvata soli
• 1 ½ dcl vode
Priprema:
Očišćenu i oguljenu bundevu narezati na veće komade te staviti poklopljeno kuhati na laganoj vatri. Kuhati dok ne ispari sva tekućina, a tada sve zdrobiti (izmiksati). Staviti u staklenku i zatvoriti je, potom ostaviti hladiti. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirati – kuhati u vodi dok se ne pojave mjehurići.
Mousse od bundeve možeš koristiti kao kašicu za bebe, a odličan je i u juhama, kao zgušnjivač te kao važan sastojak pri spravljanju kolača i drugih slastica.

Jesenski njoki s bundevom i vrganjima


Njoki od bundeve delikatnog su okusa pa ih je najbolje poslužiti uz pirjane vrganje
Preporučujem ti da pokušaš napraviti njoke od bundeve. Delikatnog su, ali prepoznatljivog okusa pa je šteta je prekriti njihov okus teškim umacima. Najbolje ih je poslužiti uz pirjane vrganje ili pak na malo putra aromatiziranog svježim listovima kadulje. Gurmani, zasučite rukave! Krećemo!
Sastojci za 4 osobe
Tijesto za njoke:
• 500 g bundeve
• 200 g krumpira
• 150 g integralnog brašna
• 1 jaje
• sol
Umak:
• 600 g svježih vrganja
• 10 g suhih vrganja
• 4 češnja češnjaka
• 4 listića svježe kadulje
• sir Grana padano
• peršin
• maslinovo ulje

Tikvice nadjevene rižom

Sastojci: tikvica, 100 g riže, 2 male glavice luka, 1 češanj češnjaka, 2 rajčice, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1/2 l juhe od povrća, 4 žlice ulja, 1 vezica peršina, 20 g margarina, sol, bijeli papar
Priprema: Tikvicu oprati, odrezati im krajeve i izdubiti ih žličicom. Luk oguliti i nasjeckati. Na polovici luka prirediti umak od rajčica. Posebno pirjati na margarinu ostatak luka, sitno narezane paprike, narezanu sredinu od tikvica i rižu. Promiješati, zaliti juhom od povrća, posoliti, popapriti, dodati sjeckani peršin i kuhati dok se riža napola ne skuha. Kad se masa ohladi, napuniti izdubljene tikvice. Složiti ih u vatrostalnu zdjelu, preliti umakom od rajčica, zaliti juhom i peći dok tikvice ne omekšaju.


Jesenska juha s kurkumom i đumbirom
Sastojci: 200 g tikvice, 2 mrkve, malo kurkume, sol, papar, režanj češnjaka, žlica sezama, žlica lana, žlica sjemenki bundeve, žlica sjemenki suncokreta, 1/4 žličice svježeg, sitno sjeckanog đumbira, 1 dl sojinog mlijeka, peršin, bosiljak
Priprema: Mrkve i tikvicu narezati na tanje kolutiće i prokuhati oko 15 minuta u slanoj vodi. Bilo bi dobro mrkvu staviti 5 minuta prije tikvica. Kad je povrće kuhano, odliti dio vode, a ostatak ubaciti u multipraktik, dodati sitno sjeckani češnjak i ostale začine. Dodati i sjemenke lana, sezama, bundeve i suncokreta, mlijeko i sjeckani đumbir te sve zajedno samljeti. Sjemenke se mogu samljeti i ranije, pa dodati na kraju. Promiješati i poslužiti.

Juha od tikvice i jabuke

Sastojci: 500 g tikvice, jabuka, 20 dag krumpira, temeljac od povrća, 5 dl sojinoga vrhnja za kuhanje, 2 žlice bučinog ulja, sol, muškatni oraščić, peršin
Priprema: Očišćenu tikvicu, jabuku i krumpire pirjati podlijevajući temeljcem od povrća na laganoj vatri 20-ak minuta te začiniti solju i muškatnim oraščićem. Skuhano povrće izmiksati, doliti litru vode i sojino vrhnje za kuhanje te nastaviti kuhati još 15 minuta. Gotovu juhu izliti u tanjure, pokapati bučinim uljem i posuti peršinom.




Njoki s umakom od crvene bundeve


Sastojci: 500 g njoka, 700 g crvene bundeve (obične, buternut i dr.), 2 dl sojinog vrhnja za kuhanje, 1 žlica brašna, oko 700 ml vode, 1 žlica (maslinovog) ulja, 2-3 režnja češnjaka, 1/2 žličice kima, 1/2 žličice mljevenog korijandera, 1/2 žličice kurkume, sol, papar, peršin, bučino ulje
Priprema: Njoke skuhati u slanoj vodi i ocijediti. Bundevu oguliti i nasjeckati na manje kockice

Dizelas

Svi oglasi ovog oglašivača
Oglas objavljen
19.04.2017. u 15:13
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
4556 puta

Dizelas

Svi oglasi ovog oglašivača