Ovaj oglas je prodan.
Pronjuškaj slične oglase.
Osnovne informacije
- Lokacija
- Krapinsko-zagorska
Opis oglasa
Prodajem raž, (zagorski -"hrž"), ZA ODLIČAN I ZDRAV RAŽENI KRUH!!!
RAŽ NIJE TRETIRANA UMJETNIM GNOJIVIMA jer se stabiljka/slama koristi za izradu slamnatih krovova, a u slučaju gnjojenja bilo kakvim gnojivima stabilka liježe na tlo!!! Dakle, nama zrno ostaje kao nus proizvod jer isključivo koristimo slamu za izradu krovova.
Cijena 4,00 kune na malo, za veće količine 3,00 kn, a za kupnju cijele zalihe cca 1,5 t cijena po dogovoru
Inf. na tel. 098/752-775
Može i raženo brašno (cijena 5 kuna kg).
RAŽ – po morfologiji je najsličnija pšenici. Zrna su joj, u odnosu na pšenicu, duža i tanja, a boja u rasponu od žutosmeđe do sivo-zelene. Odličan je izvor mangana, selena, fosfora, magnezija i cinka, te dobar izvor kalija. Pogodniji je za dijabetičare od pšeničnog kruha, jer izaziva slabiji inzulinski odgovor. Arabinoksilan, tvar kojom raž obiluje, potiče peristaltiku crijeva i tako pomaže kod opstipacije.Raž i njene proizvode ( brašno i pahuljice ) čuvajte na tamnom i suhom mjestu i to najviše godinu dana.
RAŽ većinom služi za priređivanje vrlo ukusna, probavljiva i dugo svježeg kruha, koji sadrži manje škroba pa je pogodan za prehranu dijabetičara. Koristi se i za stočnu hranu u obliku zrna (brašno, posije), te kao zelena stočna hrana u smjesi s grahoricom ili graškom.
Energetska i nutritivna vrijednost
Sirova zrna raži u 100 g sadrže: 11 g vode, 70 g ugljikohidrata, 15 g proteina i 2,5 g masti. Energetska vrijednost iznosi 335 kcal / 1400 kJ u 100 g.
Proizvodi od raži, kao što su brašno i kruh, izvrstan su izvor prehrambenih vlakana. Od minerala odličan je izvor mangana (2,7 mg, što čini 100% RDA), selena (35,3 μg, što čini 66% RDA), fosfora (374 mg, što čini 47% RDA), magnezija (121 mg, što čini 40% RDA), cinka (3,7 mg, što čini 37% RDA), a dobar je izvor kalija (264 mg, što čini 13,2% RDA).
Kao i ostale žitarice, bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (1,5 mg, što čini 29% RDA), niacina (4,3 mg, što čini 27% RDA), tiamina (0,3 mg, što čini 26% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,3 mg, što čini 19% RDA) i B6 (0,3 mg, što čini 17% RDA).
Raženo brašno često se koristi u smjesama brašna za integralni kruh, kao dodatak pšeničnom i kukuruznom kruhu. Ono takvom kruhu podiže hranjivu vrijednost, daje mu specifičan, puniji okus i znatno produžava njegovu svježinu. Izdašan kruh koji nalazimo u trgovinama pod imenom "raženi" obično se radi od 30% raženog i 70% pšeničnog brašna.
Ljekovitost
Brašno od raži sadrži manju količinu glutena, tj. ima bjelančevina koje tvore gluten, ali on nije tako čvrst i fleksibilan kao onaj u pšenice. Zbog toga je raženi kruh gušći i žilaviji nego pšenični. Ovo brašno odlikuje se višim sadržajem kalcija, željeza te bjelančevinama veće prehrambene vrijednosti u odnosu na pšenično brašno. Kruh od samog raženog brašna ima više vlage i duže zadržava svježinu, tamniji je, ima slabije razvijenu sredinu i nije šupljikav kao pšenični.
ŽIVJETI ZDRAVO----DOBAR TEK!!!
RAŽ NIJE TRETIRANA UMJETNIM GNOJIVIMA jer se stabiljka/slama koristi za izradu slamnatih krovova, a u slučaju gnjojenja bilo kakvim gnojivima stabilka liježe na tlo!!! Dakle, nama zrno ostaje kao nus proizvod jer isključivo koristimo slamu za izradu krovova.
Cijena 4,00 kune na malo, za veće količine 3,00 kn, a za kupnju cijele zalihe cca 1,5 t cijena po dogovoru
Inf. na tel. 098/752-775
Može i raženo brašno (cijena 5 kuna kg).
RAŽ – po morfologiji je najsličnija pšenici. Zrna su joj, u odnosu na pšenicu, duža i tanja, a boja u rasponu od žutosmeđe do sivo-zelene. Odličan je izvor mangana, selena, fosfora, magnezija i cinka, te dobar izvor kalija. Pogodniji je za dijabetičare od pšeničnog kruha, jer izaziva slabiji inzulinski odgovor. Arabinoksilan, tvar kojom raž obiluje, potiče peristaltiku crijeva i tako pomaže kod opstipacije.Raž i njene proizvode ( brašno i pahuljice ) čuvajte na tamnom i suhom mjestu i to najviše godinu dana.
RAŽ većinom služi za priređivanje vrlo ukusna, probavljiva i dugo svježeg kruha, koji sadrži manje škroba pa je pogodan za prehranu dijabetičara. Koristi se i za stočnu hranu u obliku zrna (brašno, posije), te kao zelena stočna hrana u smjesi s grahoricom ili graškom.
Energetska i nutritivna vrijednost
Sirova zrna raži u 100 g sadrže: 11 g vode, 70 g ugljikohidrata, 15 g proteina i 2,5 g masti. Energetska vrijednost iznosi 335 kcal / 1400 kJ u 100 g.
Proizvodi od raži, kao što su brašno i kruh, izvrstan su izvor prehrambenih vlakana. Od minerala odličan je izvor mangana (2,7 mg, što čini 100% RDA), selena (35,3 μg, što čini 66% RDA), fosfora (374 mg, što čini 47% RDA), magnezija (121 mg, što čini 40% RDA), cinka (3,7 mg, što čini 37% RDA), a dobar je izvor kalija (264 mg, što čini 13,2% RDA).
Kao i ostale žitarice, bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (1,5 mg, što čini 29% RDA), niacina (4,3 mg, što čini 27% RDA), tiamina (0,3 mg, što čini 26% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,3 mg, što čini 19% RDA) i B6 (0,3 mg, što čini 17% RDA).
Raženo brašno često se koristi u smjesama brašna za integralni kruh, kao dodatak pšeničnom i kukuruznom kruhu. Ono takvom kruhu podiže hranjivu vrijednost, daje mu specifičan, puniji okus i znatno produžava njegovu svježinu. Izdašan kruh koji nalazimo u trgovinama pod imenom "raženi" obično se radi od 30% raženog i 70% pšeničnog brašna.
Ljekovitost
Brašno od raži sadrži manju količinu glutena, tj. ima bjelančevina koje tvore gluten, ali on nije tako čvrst i fleksibilan kao onaj u pšenice. Zbog toga je raženi kruh gušći i žilaviji nego pšenični. Ovo brašno odlikuje se višim sadržajem kalcija, željeza te bjelančevinama veće prehrambene vrijednosti u odnosu na pšenično brašno. Kruh od samog raženog brašna ima više vlage i duže zadržava svježinu, tamniji je, ima slabije razvijenu sredinu i nije šupljikav kao pšenični.
ŽIVJETI ZDRAVO----DOBAR TEK!!!
- Oglas objavljen
- 09.08.2015. u 10:07
- Do isteka još
- oglas istekao
- Oglas prikazan
- 11723 puta