Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • BAJKA O RIBARU I RIBICI,  Aleksandar Sergejevič Puškin

BAJKA O RIBARU I RIBICI, Aleksandar Sergejevič Puškin

Cijena
16,95 €
Šifra oglasa: 27016347

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Stanje
novo

Opis oglasa

“BAJKA O RIBARU I RIBICI” jedno je od najpoznatijih priča Aleksandra Sergejeviča Puškina. Napisana je 1833. godine, a smatra se da je autor pronašao inspiraciju u jednoj pomeranskoj bajci zapisanoj u zbirci priča braće Grimm, kojoj je naslov “O ribaru i njegovoj ženi”. Priča također nalikuje i jednoj ruskoj narodnoj bajci, koja se zove “Pohlepna starica”, a u kojoj želje ne ispunjava zlatna ribica, već čarobno drvo.

Kao što sam naslov kaže, ovo djelo je po književnoj je vrsti bajka. Ima nekoliko fantastičnih elemenata koji je stavljaju u taj žanr i to zato što glavni likovi uopće nisu začuđeni njima, nego ih prihvaćaju kao normalan dio svoje stvarnosti. Priča je napisana u jednom smjeru, bez sporednih događaja koji bi omeli glavni tijek radnje.

U uvodu bajke spominju se glavni likovi – starac i starica i mjesto gdje žive – na žalu sinjega mora. Zaplet radnje započinje onda kada starac ulovi zlatnu ribicu, a do vrhunca dolazi sa staričinom pohlepom. Starica je nezasitna i stalno ima nove molbe. Kada starica poželi biti vladaricom mora, ribica se naljuti i vraća je u stvarnost – siromaštvo.

U središtu radnje je sukob dobra i zla i pobjeda dobra, ako i u svakoj bajci. Okosnica radnje je pohlepa starice koja nikada nije bila zadovoljna onime što ima i uvijek želi više. To ne bi bilo tako strašno da to „više“ ne očekuje od drugih da joj prirede, a ne da se za napredak pomuči sama. I baš kao što se događa svim nezasitnim ljudima, na kraju je ostala bez svega. To joj je bila kazna za njenu veliku pohlepu.

Ovu je bajku na hrvatski jezik preveo Dobriša Cesarić i to u desetercu bez rime. Stih deseterac još više naglašava umjetničku bajku koja se dogodila davno. Ova bajka jako je srodna narodnoj bajci jer su opisi rijetki i sažeto napisani, a u prvom planu je pripovijedanje događaja te likovi koji idu ka nekom cilju.

BAJKA O RIBARU I RIBICI svojevremeno je stekla veliku popularnost, pogotovo nakon što je 1866. godine adaptirana u balet. 1917. godine po istoj je priči napravljena i opera. Kasnije je ova priča zaživjela i kao animirani film, i to u nekoliko adaptacija, ali i dugometražni igrani film. Ipak, do danas je ostala najpoznatija i najčitanija kao Puškinova bajka.

Izdavač: ŠKOLSKA KNJIGA Zagreb, tvrdi uvez, 62 str. Prev. Fikret Cacan. Format: 17 x 20,5 cm. Knjiga je potpuno nova. S police knjižare.

E-mail: truta.srecko@gmail.com

DOSTAVA KNJIGA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Fortunato1

Oglas objavljen
04.01.2024. u 16:13
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1137 puta

Fortunato1