• Job s drugima Joja Ricov
  • Nemoj propustiti priliku!

Job s drugima Joja Ricov

Cijena
8 €
Šifra oglasa: 45180886

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Sesvete, Kraljevečki Novaki
Godina izdanja
2022.
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

"Job s drugima: pjesme (1950-1994)" zbirka je pjesama hrvatskog pjesnika Joje Ricova, objavljena 1994. godine. Joja Ricov bio je istaknuti pjesnik, poznat po svojoj suptilnoj i refleksivnoj poeziji koja se bavi egzistencijalnim pitanjima, ljudskim patnjama, te socijalnim i etičkim temama.

Zbirka "Job s drugima" obuhvaća pjesnički opus Ricova u razdoblju od više od četiri desetljeća, pružajući uvid u razvoj njegovog stila i tematskih preokupacija. Naslov zbirke referira na biblijskog Joba, što sugerira da se autor bavi pitanjima patnje, iskušenja i sudbine, ali također upućuje na solidarnost i zajedništvo – "s drugima" – u borbi kroz teške životne okolnosti.

Glavne karakteristike zbirke:

Egzistencijalna tematika: Pjesme istražuju pitanja postojanja, ljudske patnje, prolaznosti vremena, te odnos pojedinca prema svijetu i društvu.

Biblijska simbolika: Naslovna referenca na Joba može se proširiti kroz stihove zbirke, gdje Ricov koristi biblijske i mitološke slike kako bi izrazio univerzalne teme patnje i iskupljenja.

Socijalna kritika: Ricov često uvodi motive vezane uz društvene nepravde, ekonomske i političke nejednakosti, te izražava suosjećanje s onima koji pate ili su marginalizirani.

Lirska refleksija: Unatoč težini tema, pjesme su lirski bogate i refleksivne, s dubokim emotivnim tonovima i jednostavnošću izraza koja je pristupačna, ali nudi slojevito značenje.

Promišljanje o kolektivnom iskustvu: Kao što naslov sugerira, "Job s drugima" može se čitati kao promišljanje o kolektivnim iskustvima bola, gubitka i otpora, osobito u kontekstu povijesnih i društvenih previranja koje su obilježile autorovo vrijeme.

Ova zbirka predstavlja važan dio hrvatske književnosti, a Ricov je prepoznat po svojoj autentičnoj, duboko humanističkoj perspektivi.

Web trgovina prodavača

Knjigoria planet j.d.o.o.

5,0 (22)
Vidi ocjene Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
12.10.2024. u 02:22
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
9 puta

Knjigoria planet j.d.o.o.

5,0 (22)
Vidi ocjene Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska